Президентът иска по-строги наказания за нарушителите на пътя

05.10.2021 13:41 Ваньо Стоилов
Президентът Румен Радев /вляво/ и кметът на Стара Загора Живко Тодоров присъстваха на молебен в черквата "Свети Николай" по повод днешния Ден на Стара Загора.
Както се полага на върховен главнокомандващ, първо военните посрещнаха Румен Радев в Стара Загора.
Президентът Румен Радев присъства на молебен за Стара Загора, отслужен от старозагорския митрополит Киприан.
Президентът Румен Радев поздрави старозагорци за днешния им празник.
Президентът Румен Радев връчи на новия почетен гражданин на Стара Загора проф. д-р Иван Божков почетния знак на президенството.
След официалната част президентът Румен Радев се снима с всички, които пожелаха това.
Сред гостите за Деня на Стара Загора днес беше и Мая Манолова.

Празникът на Стара Загора преминава под знака на катастрофите от последните дни

Денят на Стара Загора - 5 октомври, в който се навършват 142 години от полагането на първия камък за възстановяването на града след опожаряването му по време на Руско-турската освободителна война, преминава под знака на двете тежки катастрофи от последните дни. При тях загина мотоциклетист, момиче на 23 години загуби крака си, бяха ранени още четирима пешеходци. Заради тях общината отмени концертите от програмата на празника, а тържествените слова бяха ограничени. Траур обаче не е обявяван, както съобщиха някои медии.

На празника присъства и президентът Румен Радев.

И словото на кмета, и словото на президента бяха подчинени на темата за катастрофите, които потресоха Стара Загора. Кметът Живко Тодоров каза: "Градът е възстановен преди 142 години с идеята, че се прави модерен европейски град, в който всеки ще може да отглежда своето семейство. Всяка държава и всеки европейски град имат своите правила, които всеки трябва да спазва. Само върховенството на закона може да гарантира, че няма да бъдат нарушени правата на другите хора. Днес ние нямаме външни врагове. Няма кой да ни нападне. Но най-големият ни враг е сред нас, в обществото - това е агресията, агресията по пътищата, грубото погазване на закона и липсата на толерантност и уважение. Затова ви призовавам да бъдем като нашите предци, да бъдем достойни, да живеем в общество, което не материалното, не скъпата кола, не скъпите вещи, не показността и суетата са на дневен ред, а моралът и ценностите. Това зависи от нас. С нашите действия определяме в каква България ще живеем".

В приветствието си към старозагорци президентът Румен Раден изтъкна: "Благодаря за поканата, за мен е чест да споделя Деня на вашия град. Ако нашите предшественици можеха да видят сътвореното през годините тук, те щяха да бъдат удовлетворени и с чувство на изпълнена мисия. Макар събитията от последната седмица в Стара Загора да хвърлят сянка върху днешния празник. Те ни напомнят, че можем да се справяме с проблемите, с негативните тенденции в нашето общество, само когато солидарността и съзиданието стоят над агресията, стоят над безотговороността и над бездействието. Тези събития ни напомнят, че човешкият живот и здравето на нашите деца са най-висша ценност и ние трябва да бъдем безкомпромисни и единни в тяхното опазване.

Искам да поздравя г-н Тодоров и неговия екип за изразената решителност и действия да се справим най-сетне с това негативно явление. С твърдото убеждение, че можем да бъдем успешно, проспериращо общество, само когато то се гради върху отговорността на всеки един от нас. Що се отнася до утрешния ден - градим го днес. Аз вярвам, че само с единни усилия ние като нация можем да се справим с всички предизвикателства и да направим утрешния ден на вашите деца по-добър, по-сигурен и по-светъл".

След като поднесе венец на паметника "Защитниците на Стара Загора - 19 юли 1879 г." в парк "Пети октомври" президентът отговори на журналистически въпроси. Той говори за:

Войната по пътищата

Искам да изкажа своята съпричастност към пострадалите, благодарност към лекарските екипи, които полагат грижи за тези млади хора и съответно искам да споделя, че това е едно изключително грозно явление, тази ненаказана война по нашите пътища. Това не е явление само в Стара Загора, има го във всички градове на България, но трябва като общество да удвоим усилия и да спрем тази необуздана агресия. Мога да кажа, че това е абсолютна престъпност и безотговорност към най-висшата ценност - живота на хората и здравето на нашите деца. Искам отново да поздравя кмета г-н Тодоров за неговата решимост да се справи с това явление. За предприетите твърди мерки, от които скоро очаквам да има резултат и Стара Загора да се превърне в пример как трябва да се борим с тези явления. Със съоръжения на пътя, с видеонаблюдение, така че да преодолеем основния недостатък. Правилно казвате да има по-строги закони, но и в момента има закони, проблемът, че тези нарушения трудно се регистрират и след това трудно се наказват в съда, затова видеонаблюдението трябва да бъде навсякъде, така че да могат се регистрират тези нарушения и съответно да има присъди.

Аз ще препоръчам на министъра на вътрешните работи да преразгледат нормативната база, да предложат нови промени за още по-строги наказания. За по-ефективни механизма да се разкриват и регистрират тези нарушения, така че да имаме строго наказание. И те да бъдат внесени в следващия парламент.

Очаквания от изборите

Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателното скъсване с проваленото управление на държавата. Обществото ни очаква институциите да продължат да работят в посоката на възстановяването на държавността, изкореняването на корупцията, скъсване с всякакво олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България. Само отдаването на тази кауза, а не поставянето в ролята на инструмент на партии, на различни бизнес кръгове, може да доведе до безкористната подкрепа на българските граждани. Очаквам кампания на идеи, а не на компромати, за да може всеки кандидат да разкрие максимално добре кой е всъщност, за какво се бори и как ще го постигне.

Новите разкрития около Дилян Пеевски

Явно проявите на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи.

Бъдещето на комплекса "Марица изток"

Поел съм като лична кауза, а това е и в действията на служебното правителство, първо максимално възможно да отдалечим срока за затваряне на комплекса. Не просто да го отдалечим, но да направим така, че "Марица изток" да остане енергийното сърце на България. И с въглища, и с улавяне на въглеродните емисии, и с алтернатива на газ и не само. Работим активно с водещите български университети, с чужди представители така, че тук да се внедрят възможно най-съвременните технологии като добиване на енергия със соларни източници. Има огромна територия, която не подлежи на рекултивация и тя може да бъде използвана. Има нови технологии за производство на водород и там, на място, има природни дадености, така че с едни съвременни технологии да можем да решим основния проблем на енергетиката на бъдещето - съхраняването на енергията. Аз съм убеден, че всичко това можем да организираме по един много добър начин на тази територия, така че комплексът "Марица изток" да бъде наистина енергийно сърце на България в далечна перспектива - със съхраняване на въгледобива, като понижаваме вредността на емисиите и внедряваме нови технологии.

Полагаме всички усилия датата на закриването да не е 2036 г., както бе декларирано пред ЕС през 2019 година. Датата трябва да бъде максимално възможно отдалечена, но пак ви казвам, чрез съчетаване по най-добрия начин на различни съвременни технологии, които да отворят една далечна перспектива.

Юмрука на президента

Този юмрук обединява българите около ценности. Дава вяра, че можем заедно да намерим решение на всички предизвикателства, за да имаме една успешна България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>