124 млн. + 9,5 млн. лв. ще струва вотът 2 в 1 – най-скъпите избори от 30 години

20.09.2021 21:52 Виктор Иванов
318 млн. лв. ще струват четирите избора през тази година. СНИМКА: “24 ЧАСА”
ЦИК и “Сиела Норма” още не могат да се разберат на кого са машините.

Парите за покупката на машини ще се дадат чак когато ЦИК сключи сделка

Засега в сметката не е включено видеонаблюдение на секциите

Рекордните 123,8 млн. лева ще струват изборите 2 в 1 на 14 ноември и евентуалният балотаж на президентския вот на 21 ноември.

Това стана ясно, след като в понеделник служебното правителство одобри план-сметката за вота.

10 млн. лева засега е резервът от предвидените в актуализацията на бюджета за тази година пари за избори. В рекордната сметка все още обаче не са включени пари за покупка на допълнителни мшини за гласуване и евентуално видеонаблюдение в секциите.

Резервът

ще свърши с

покупката на

допълнителните

устройства,

които иска ЦИК, за да може да разположи по 2 машини в повече секции. В петък комисията е обявила обществена поръчка за закупуването на още 1600 машини на стойност 9,5 млн. лв., обяви говорителката на комисията Росица Матева в понеделник. В цената влизала и доставката на 26 000 флашпамети.

До момента ЦИК и правителството купиха вече 11 237 машини за изборите на 4 април и 11 юли. Част от тях обаче не са платени напълно и все още не са собственост на ЦИК. (Какви допълнителни разходи ще предизвика това - виж долу.)

Купуването на нови машини се налага, защото заради съчетаването на двата избора ЦИК планира да сложи

по две машини в

над 2100 секции

в страната, в които има гласували над 320 души на 11 юли. Така според комисията щели да се избегнат струпвания на хора. Освен това в България ще има резервен комплект машини за чужбина. На тях при балотаж ще бъдат заредени новите бюлетини и ще бъдат пратени зад граница, разясни Матева.

До този момент най-скъпите избори в историята бяха парламентарните на 4 април 2021 г. Тогава за организацията на вота и закупуването на 9600 машини бяха дадени малко над 101 млн. лв. От тази сума 40 млн. лв. бяха за закупуване на устройтва.

Още 84 млн. лв. бяха дадени за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Тогава покупката на допълнителни устройства излезе 13,273 млн. лв., а за организацията на вота бяха похарчени 70,3 млн. лв.

Така само за закупуването на машини през тази година ще отидат над 63 млн. лв. А общият разход за избори през тази година ще стигне 318 млн. лв.

Цената на изборите 2 в 1 се увеличава главно заради по-високите възнаграждения на секционните и районните избирателни комисии на първия тур. Тогава те ще получат по 150% от нормалното възнаграждение заради събирането на два избора в един. Предвидено е заплащане и за балотажа на вота за държавен глава.

Допълнително пари са отделени и за отпечатването на бюлетини, след като въпреки въвеждането на задължително гласуване с машина, депутатите от 45-ия парламент решиха всяка секция да има пълен набор бюлетини, ако технически проблем спре машинния вот.

Голям разход в план-сметката за вота 2 в 1 е предвиден и за разкриването на секции в чужбина. При последните промени в Изборния кодекс отпаднаха ограниченията за до 35 секции в държавите извън ЕС. Освен това бе въведено автоматично разкриване на секции в населени места извън България, където на някой от последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Така Външно ще трябва да организира секция в Халкидики в Гърция, въпреки че летният сезон свърши и там няма да има български туристи на 14 ноември.

“Сиела Норма” си иска 14-те милиона от ЦИК като наем за машините

Машините все още били на фирмата, ще ги даде и за следващия вот, ако ѝ платят за ползването им

Фирмата “Сиела Норма", която достави машините за гласуване на изборите на 4 април, иска Централната избирателна комисия да ѝ плати 14,4 млн. лв. за наем на 9600 устройства, тъй като все още са нейни. Това стана ясно на вчерашното заседание на комисията.

През лятото от “Сиела Норма” обявиха, че държавата все още не им е изплатила около 9 млн. лв. с ДДС по договорите за доставката, модификацията на софтуера и логистиката. Парите още не били платени, а докато това не стане, машините са собственост на фирмата. Затова искат ЦИК да им плати наем, че е ползвала машините на предсрочния вот на 11 юли.

Според ЦИК обаче от 5 юли държавата е собственик на устройствата, след като по-голямата част от парите по договора са платени.

В късния следобед днес от фирмата ще се срещнат с ЦИК, за да преговарят за доставката на машините за вота на 14 ноември. От комисията искат и оферта за закупуването на допълнителни 1400 устройства. Преговорите трябваше да се проведат още вчера, но от фирмата се оплакаха, че ЦИК им пратила поканата в петък след края на работното време и не успели да изготвят оферта.

По 1500 лв. наем на устройство за всеки тур ще искат от “Сиела Норма”, ако до изборите на 14 ноември държавата все още не е платила машините, стана ясно от докладвано на заседанието писмо.

Фирмата е готова да достави още 5000 машини за вота на 14 ноември на цена от по 5200 лв. на устройство. Това прави общо 26 млн. лв.

От “Сиела Норма” предлагат да извършат логистиката, както и транспорта на машините във и извън страната срещу 13,5 млн. лв. Все още чакали и 540 хил. лв. от комисията, за да платят за складовете, в които се съхраняват устройствата.

Министерството на външните работи да помогне с изпращането на машини в чужбина чрез дипломатическата поща, предложи министър Светлан Стоев на ЦИК. Машините обаче трябвало да бъдат предоставени на Външно поне 25 дни преди датата на вота. От министерството обаче отказват да се обвържат с доставката на устройства за евентуалния балотаж на президентските избори, защото срокът от една седмица между двата вота бил прекалено кратък, за да направят организацията.

Утре от комисията ще се срещнат и с постоянния секретар на МВнР Иван Кондов. Срещата е поискана от външно министерство заради проблеми с организацията на вота на 14 ноември на територията на Германия, стана ясно на заседанието. “24 часа” попита официално министерството какви точно са проблемите, но до редакционното приключване на броя то не отговори.

На заседанието си комисията одобри и нови образци на изборните книжа за местата за лишаване от свобода, тъй като в предните бяха допуснати технически грешки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>