Разселват 2000 пловдивски гимназисти за 15 септември

09.09.2021 09:00 Румен Златански
Цялата фасада на строителния техникум е опасана в скеле.
Изкъртени зидове има в гимназията по туризъм
Строители оправят външната фасада на училището по автотранспорт.
Коридорите са превърнати в склад за строителни материали.

Училищата им разкопани, ремонтите ще свършат чак по Коледа

Скелета с работници, кабинети, отрупани със строителни материали, висящи кабели и пробити стени.

Така изглеждат три големи пловдивски училища дни преди старта на учебната година. Това са Професионалната гимназия по архитектура “Арх. Камен Петков”, известна като строителния техникум, гимназията по туризъм “Проф. Асен Златаров” и училището по автотранспорт “Гоце Делчев”.

Над 2000 деца учат в тях. Как ще влязат в клас, недоумяват родители. А преподаватели допълват, че е невъзможно да водят учебен процес в такава среда, защото е опасно.

“Ще бъдат временно преместени в други училища в Пловдив, докато ремонтите приключат”, обясниха от просветния инспекторат и от общината. Министърът на образованието проф. Николай Денков е уведомен с писмо за ситуацията. Краят на строителството обаче не се вижда. Общо

за 3,3 млн. лв.

са ремонтите

в трите учебни заведения. Те се извършват по програмата “Региони в растеж”. Стартираха на 28 май и по график трябва да приключат по Коледа. Директорите твърдят, че фирмите са мобилизирани и ще гледат да свършат до месец и половина. И действително се работи, установи наша проверка.

30 работници завари екипът ни в строителния техникум, опасан в скеле. В него учат над 1000 гимназисти в 40 паралелки. В школото към този момент е невъзможно да се влезе. Затова бъдещите строителни техници ще бъдат разселени в две други училища - “Св. Седмочисленици” и “Софроний Врачански” в район “Тракия”.

През това време в тяхната гимназия се правят коридорите, класните стаи и тоалетните, изгражда се

модерен

асансьор,

пригоден за деца

с двигателни

проблеми

Навсякъде е обсипано със строителни материали.

“Правим всичко възможно, за да свършим по-бързо, но работата е много. Предстои и смяната на електрическата инсталация”, каза единият от работниците. Той самият не се наема да каже кога ще е готово.

От ръководството на училището не се ангажират с прогноза, тъй като не зависи от него, а от изпълнителя. “При всеки ремонт има неудобства. Но се надяваме учениците да бъдат приятно изненадани, когато се завърнат”, казват педагози.

Строителните дейности в гимназията са на стойност 326 000 лв. Монтират се интериорни врати, извършва се топлинно изолиране на покрива, поставят се окачени тавани, обновява се изцяло физкултурният салон. В двора слагат нови тротоари и плочки, както и енергоспестяващо осветление с над 900 лампи.

Подобна е ситуацията в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии “Гоце Делчев”.

“Снимай, бате,

как бачкаме

здраво”,

казват работници, докато шпакловат. Там, където са приключили, наистина е приятно. Но краят още не се вижда.

Извършва се цялостно обновяване на учебния корпус, санират се основната сграда, работилниците и физкултурният салон. На таваните се поставя топлоизолация. Ремонтите в това училище са на стойност 700 500 лв. Подменят също изцяло електрическите табла, осветителните тела и вратите. Ще има инсталация за оповестяване на пожари.

“Работи се и в

почивните дни

Трябва да изтърпим неудобствата”, проявяват разбиране учители, които обучават 24 паралелки с над 400 деца. Те ще започнат учебната година в Професионалната гимназия по машиностроене, която се намира в район “Южен”.

Малко по-бързо върви работата в професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”, в която се обучават над 550 ученици. Там вече строителното скеле е свалено от фасадата, работата продължава вътре.

Ремонтът е за близо 1 30 000 лв. и включва обновяване на учебния корпус, физкултурния салон и общежитието. И тук ще има асансьор за хора с увреждания, както и рампа.

Прогноза за края на строителството обаче не дават. Учениците ще бъдат преместени в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”.

“Държим децата да започнат присъствено учебната година и затова ги пращаме временно в други училища. Надявам се всички да приемат с разбиране тези неудобства. Ремонтите са мащабни и като приключат, учениците ще се завърнат да учат в съвсем друга среда”, коментира началникът на РУО в Пловдив Антоанета Пакова.

В Английската още помнят как строители ги зарязаха с дупки по покрива

Това не е първият случай, когато ремонтите на училища в Пловдив продължават след 15 септември. Преди 10 г. учениците от началното училище “Христо Ботев"” бяха преместени в друго школо, докато строителите не приключиха.

През 2018 г. най-фрапиращ беше случаят в елитната Английска гимназия. Тогава фирмата изпълнител ненадейно преустанови работа, а строителите напуснаха обекта. Гимназията остана с дупки по покрива, демонтирани радиатори и несменена дограма.

Наложи се община Пловдив спешно да търси друг изпълнител, който да продължи. В крайна сметка след известно напрежение работата бе свършена.

Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника също започна учебната година със строители в двора си. Те обаче успяха да се справят сравнително бързо.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>