Разследват бургаския бизнесмен Рагевски за 2 нарязани трупа и канал за крадени коли

31.08.2021 23:14 Тони Щилиянова
Полицаи водят Рагевски към съдебната зала.
ЮМЕР МЕХМЕД
БРОКЕРКАТА ТЕОДОРА БАХЛОВА

55-годишният предприемач вече с двоен арест, не признава, мълчи и в съда

Дъщерята на убитата брокерка е разпитвана във вторник от столични полицаи

Обвиненият в убийството на брокерката Теодора Бахлова от Бургас – Станимир Рагевски, отказа обяснения пред разследващите. Във вторник той замълча и пред окръжния съд, където се гледа мярката му за неотклонение.

Прокуратурата поиска “задържане под стража”, въпреки че Рагевски вече има такава, наложена по делото за убийството на 28-годишния Юмер Мехмед. В него Рагевски също е с обвинение в убийство.

Прокуратурата настоя Рагевски да остане зад решетките, тъй като имало достатъчно доказателства, от които може да се направи предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен.

Освен това начинът, по който е извършено престъплението, съпроводено с увреждане на трупа (разчленен и накиснат в бидон с киселина – б.а.), говорел за високата обществена опасност както на деянието, така и на извършителя.
Има и реална
опасност
Рагевски да
се укрие или
извърши ново
престъпление,
категоричен бе прокурор Светослав Маринчев.

Той се мотивира с обремененото съдебно минало на Рагевски и буйния му и раздразнителен нрав, за което разказвали свидетели. В съдебната зала бе припомнено, че 55-годишният обвиняем е излежал 5-годишна присъда за кражба на огромна сума, а към момента срещу него има две неприключили съдебни производства. Едното от тях – за укривателство на два скъпи крадени автомобила и извършване на документно престъпление, дори било внесено в съда и предстояло насрочване. Според запознати Рагевски се разследва за участие в канал на крадени автомобили.

Адвокатът на Рагевски - Живко Нейчев, обаче се противопостави на искането на прокуратурата, като изтъкна, че разследването е в начална фаза и няма достатъчно доказателства за съпричастността на Рагевски към убийството на брокерката. Според Нейчев било напълно излишно да се иска втора мярка “задържане под стража”, след като Рагевски вече имал такава по делото за убийството на Юмер Мехмед.

“Клиентът ми от 4 дни е с обвинение за убийството на Бахлова, а едва сега се иска мярка за неотклонение”, каза адвокатът.
От прокуратурата обаче отговориха, че НПК позволява искане на мярка независимо от наложената по друго дело.

Самият Рагевски остана безмълвен в съда, както и пред репортерите извън залата. В правото си на последна дума той каза само, че оставя съда да прецени каква мярка да му бъде наложена.  

“Каквото решите вие”, обърна се Рагевски към съдия Цвета Попова. Съдийката, която е една от най-опитните в окръжния съд, го остави зад решетките с мотив, че предвид събраните до момента доказателства може да се направи
обосновано
предположение,
че Рагевски е
извършил
престъплението,
в което
е обвинен”
И подчерта, че съдът зачита презумпцията за невинност, но доказателствата формирали предположение, че има висока степен на риск, ако Рагевски бъде на свобода.

47-годишната Теодора Бахлова изчезна на 29 октомври 2020 г. и бе в неизвестност до 26 август, когато бяха открити нейни останки, заровени в пуст парцел на бургаските гробища. ДНК експертиза потвърди, макар и трудно заради химическите реакции от взаимодействието с киселината, че останките са на Бахлова. Тогава срещу Рагевски бе повдигнато обвинение и за нейното убийство по чл. 115 от НК, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор.

55-годишният бизнесмен с фирми за строителство и търговия с недвижими имоти бе задържан на 7 август по разследване за отвличането на 28-годишния Юмер Мехмед. Той изчезна на 4 август след телефонен разговор с Рагевски.

За броени дни бургаски криминалисти разкриха, че Юмер е бил застрелян в деня на изчезването си в апартамент на Рагевски в бургаския кв. “Зорница”. След това тялото му е било нарязано и разпределено в чували, а те пъхнати в бидони. Така според разследващите човешките останки са отнесени от Рагевски и помощника му Деян Дичев-Готвача до блато край кв. “Долно Езерово”.

Чувалите с човешка плът бяха открити на 11 август, след като Дичев завел криминалистите до мястото. 
Говори се, че
той е посочил
и мястото на
гробищата,
където са
били заровени
останките
на Бахлова
Първоначално Дичев бе само свидетел, но преди броени дни срещу него бе повдигнато обвинение за вещно укривателство - че е помогнал за пренасяне на останките на Юмер и че е скрил пистолет със заличени номера, с който е бил застрелян Мехмед.

Оръжието бе открито във Военния дом в Бургас, където Дичев стопанисва заведение.

Разследващи подозират, че Дичев е участвал в разфасоването на убития Юмер, но към този момент не могат да го уличат в съучастие, а само във вещно укривателство, за което законът предвижда до 5 г. затвор.

По скайп от предварителния арест в бургаския затвор Деян Готвача е отрекъл пред районния съд на 30 август да е разфасовал тялото на убития Юмер. Дичев поиска “домашен арест”, но магистрати го оставиха в ареста. Междувременно районният прокурор на Бургас Иван Кирков заяви, че в закона няма текст, касаещ разчленяване.

“В тази връзка делото ни е изпратено по компетентност - за лично укривателство. Няма доказателства, че преди убийството Дичев е поел ангажимент да даде помощ след извършване на деянието, което би могло да го уличи в съучастие”, обясни Кирков.

“24 часа” научи, че на 31 август дъщерята на убитата Бахлова – Християна, е била разпитана от столични инспектори, пратени на проверка в ОД на МВР в Бургас след сигнали на момичето до вътрешния министър и до главния прокурор, че
над замесените
в убийството на
майка има
разпънат чадър
По данни на разследването Рагевски е бил един от последните, с които Теодора е говорила на 29 октомври - преди да изчезне.

Отлично осведомени разказаха, че Рагевски лично е посетил Теодора в дома на майка , двамата говорили около 10-15 минути, след което Рагевски си тръгнал. Малко преди 16 ч някой се обадил на Теодора и тя бързо излязла от вкъщи. Извикала такси и слязла в района на бул. “Богориди”. Заснета е на камери как върви бавно и се оглежда.

Следите се губят, когато минава покрай сградата на КТ “Подкрепа”. От полицията заявиха, че брокерката е била убита в апартамент, който не е бил собственост на Рагевски, но е имал свободен достъп до него.

Предполага се, че тя е застреляна в главата като 28-годишния Юмер Мехмедов.
Финансови
мотиви са
замесени и в
двете убийства,
смятат криминалисти.
Според запознати Бахлова е имала претенции към бившия си бизнес партньор Рагевски, свързани с апартаменти в курорт по Южното Черноморие.

Преди кризата през 2009 г. Бахлова е била един от успешните брокери на недвижими имоти, като продавала луксозни апартаменти в Несебър, Влас и Слънчев бряг предимно на руснаци.

Постепенно обаче задлъжнява към банки, а след това заминала за Англия, където остава около 5 г. Връща се в Бургас през миналата година след тежко прекаран COVID.

Мечтата била да отвори хоспис за възрастни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>