Всички медицински университети в Германия искат Маргарита от Свищов, тя избра Хайделберг

30.08.2021 19:06 Дима Максимова
Абитуриентката от “Аркус” Маргарита Караиванова
Областният на Велико Търново Георги Гугучков и шефката на РУО Розалия Личева присъстваха на награждаването на Маргарита с национална диплома.

Зрелостничката от търновския колеж “Аркус” постигна най-висок резултат на немския изпит за лекари

Тя е носител и на национална диплома за изключителни постижения

Всички медицински университети в Германия искат за своя студентка 19-годишната Маргарита Караиванова от Свищов. Най-успешната зрелостничка в търновската частна гимназия “Американски колеж - Аркус” постигна топрезултат на изтощителен 10-часов тест в Мюнхен и спечели правото да избира сред най-престижните немски висши училища.

И не само - може да учи медицина и в Австрия и Швейцария, където се признава резултатът от немския приемен изпит.

В крайна сметка момичето избира да учи в най-стария университет на Германия, този в Хайделберг, който е и сред най-авторитетните хуманитарни и медицински висши училища в света.

“Бях приета навсякъде, но Хайделберг ми беше първо желание и затова до последно се надявах там да ме вземат. Когато това се случи, чувството беше невероятно. Нещо, за което си положил толкова много усилия, толкова много труд, да бъде осъществено.  

Огромно е

удовлетворението
от постигнатото”, горда е Маргарита.

Зрелостничката наскоро се нареди сред 29-те носители на почетното отличие “Национална диплома” на МОН.

Маргарита обяснява, че тестът за всички медицински специалности в Германия не може да се решава онлайн. Заради пандемията от коронавирус обаче за първи път тази година имало обявени 4 дати.
“Не се знаеше дали изпитът ще се проведе на точната дата, която бях избрала - 8 май, тъй като там имаше много висок интензитет на заболяването.

До последно не ни казваха дали да си вземем самолетни билети. Сигурно една седмица преди самия изпит аз научих, че няма да бъде отложен, както е било миналата година”, спомня си притесненията момичето.

Самото препитване, на което Маргарита постига 1.0 (най-високата оценка в Германия - б.а.), се състои от 9 компонента. За всеки от тях кандидатите имат по 1 час, с 1 час обедна почивка.

Проверяват се не само теоретични знания по биология, химия, физика, математика, но и възможност за запаметяване, пространствено ориентиране, концентрация, обща култура.

“Издръжливостта

е едно от

най-важните

качества
според мен, а очевидно и според оценителите. Защото лекарят е човек, който трябва да е готов да провежда 10-часови операции, че дори и повече”, анализира Маргарита.

Още по-стресиращо е, че на този изпит може да се явиш веднъж в живота. Кандидат-медиците нямат право да го повтарят, независимо какъв резултат са изкарали. Ако напуснат залата в обедната почивка, могат пак да се явят следващата година, но ако го завършат - това е!

“Много хора не издържат на напрежението, много сълзи в очите съм видяла. Накрая остават само най-амбициозните и най-волевите”, връща се назад момичето.

Да бъде лекар е детската мечта на Маргарита. Казва, че е повлияна от вуйчо си, който е в Америка.

“Всеки, който

е решил да

следва пътя

на медицината,

е човек с кауза
Би направил всичко, за да постигне тази своя мечта. И точно това отличава хората, които са постигнали по-високите резултати - че не са се концентрирали само в тези последни месеци подготовка, а през целия период на обучение са извървявали пътя към целта”, твърди Маргарита.  

Тя има покрит DAF сертификат, който позволява да учи на немски език, включително и специалност медицина. Бъдещата лекарка владее отлично и английски, покрила е и сертификата на Кеймбридж за ниво С2.

Талантливото момиче се явява на състезания и конкурси още от началните класове в училище “Николай Катранов”. В VII клас се класира за националните кръгове на 5 олимпиади, а по история става национален лауреат.

“Беше едно от най-големите ми постижения, защото истински обичам историята. За този успех огромна роля има моята учителка г-жа Галя Иванова, която успя да поощри интереса ми. За мен наистина е важно някой да улови тази искра в теб и да я превърне в огън”, казва отличничката.

Златният медал отваря врати за Националната гимназия по древни езици и култури, но Маргарита избира елитния колеж в Търново. Надделява желанието да е по-близо до майка си, която преподава във ВТУ.

Класира се

първа по успех
в “Американски колеж - Аркус” и става стипендиант на училището. 5 г. поред печели и училищната награда “Анета Караиванова” за най-висок срочен и годишен успех. Затова я наричат златното момиче на Американския колеж.

През 2019 г. ученичката става лауреат на Националното многоезично състезание. То оценява способността на участниците да правят връзката между първия и втория чужд език, които изучават. През м.г. е одобрена и за национална стипендия на МОН за изявени дарби.

Най-новият успех, с който може да се похвали, е от 12 август, когато на тържествена церемония в областната управа получава национална диплома за изключителни постижения в сферата на образованието. Освен пълна шестица по всички предмети, вписани в дипломата, зрелостничката има шестици и на двете матури - по български език и литература и по биология.

“Никога не съм учила с мисълта, че трябва да съм пълен отличник. Не мисля, че това може да бъде мотивация.

Интересно ми

е да откривам

непознати тайни
Вероятно тази ми страст се корени в първото ми училище. В него ме научиха да вярвам, че само когато уважаваме историята си, няма да повтаряме едни и същи грешки. Така харесах и университета в Хайделберг, който има 8-вековна история”, усмихва се Маргарита.

Предстоят 13 семестъра, а след това и специализация. Насочила се е към ендокринология или анестезиология, но за тези 6 г. и половина е възможно интересите да се променят. Има желание и да специализира в Германия.

“За да мога да бъда максимално образован и ерудиран кадър, който след това да се върне в България и да може да пренесе наученото на родна земя”, обяснява тя.

Когато почувства нужда да се откъсне от науката и теоретичните занимания, бъдещата лекарка сяда пред пианото. Майка е доцент по пиано и още от ранна възраст я запалила по музиката. В свободното си време участва в Еразъм проекти, пътува, опознава хората и културите им.

Чака с нетърпение да усети духа на древните учени в аудиториите в Хайделберг. Началото е на 18 октомври.

Много се надява

на присъствени

занятия,
ако ситуацията с коронавируса позволява. Пандемията възприема като нещо, което е трябвало да се случи и трябва да бъде преодоляно.

“Има един античен цитат: “Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена. Трудните времена раждат силни хора. А смелите и силните раждат лесни времена.”

Смятам, че ние трябва да сме онези, които с амбицията и упоритостта си ще доведат до едни по-лесни времена”, казва бъдещата лекарка. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>