НЕ ПИПАЙ! ЗА ПРЕСЛАВА! Кризата ни направи по-силни, доказахме се като надежден и предпочитан партньор

30.08.2019 07:56

Превърнахме се в мултинационална компания, която надгражда предприемаческия си характер, казва оперативният директор на „Белла България“

Димитър Митев е главен оперативен директор на “Белла България”.

Той е част от екипа на “Белла” от 2013 г. Преди това в продължение

на 3 години ръководи търговската структура за всички пазари на “Фикосота Синтез”. Започва кариерата си в Procter & Gamble (P&G), където заема различни мениджърски позиции в България, четири години работи в маркетинговия отдел на P&G Balkans в Букурещ, след което се завръща в България на позицията Country Manager за България.

Завършил е магистратура по маркетинг в Бургаския свободен университет. Владее английски, руски, румънски и сръбски език.

- На какъв етап е изпълнението на инвестиционната програма, която „Белла България“ стартира през 2019 г.?

- Постигнахме изключително силни резултати и в трите направления на планираните инвестиции. Обновихме производствените мощности и въведохме най-новите стандарти за качество в хранителната индустрия. Навлязохме много успешно в нови пазари на територията на Централна Европа и Западните Балкани. Инвестирахме в логистичната дивизия на компанията, за да можем да доставяме големи обеми храни до всяка точка на Европа в отлично състояние съгласно международните стандарти за съхранение и превоз.

На практика се превърнахме в мултинационална компания, която надгражда предприемаческия си характер. Въпреки постоянно възникващите нови и нови предизвикателства с оглед на ковид кризата. Докато конкурентите ни свиваха разходите, ние запазихме самообладание в кризата и смело осъществихме международната инвестиционна програма.

- Голяма част от бизнеса пострада от кризата, породена от пандемията. Вие как се справихте с предизвикателствата?

- Можем да кажем, че тази криза ни направи по-силни. Направи по-ясно видими нашите конкурентни предимства. Темпът ни на развитие, заедно с диверсификацията на риска във всеки един аспект от дейността ни, ни превърнаха в стабилен и все по-предпочитан доставчик, който от днес за утре може да посрещне извънредна поръчка от 20 тона кайма например във всяка точка на Европа.

Имаме почти неизчерпаема производствена и логистична мощ и международен технологичен опит. Производствените ни бази и търговските офиси са разположени в ключови региони в Гърция – остров Крит и столицата Атина, България, Румъния и в сърцето на Централна Европа – Будапеща.

- Успяхте ли да преодолеете затруднените доставки и логистика?

Категорично. В най-тежките дни на ковид кризата ежедневно и ритмично доставяхме 100% поръчаните към нас количества. Не само в България, но и на всички наши експортни пазари – цяла Европа, САЩ, Австралия, Близкия изток.

- Запазихте ли позицията си на надежден партньор и доставчик на топверигите в България, на Балканите и в Централна Европа?

- Нещо повече – партньорствата ни стават все по-успешни. В цяла Европа. Имаме отлични взаимоотношения, основани на съвместното разработване и лансиране на нови продукти, отговарящи на спецификата на местния вкус на съответния пазар и на достъпни цени за потребителите. Работим ръка за ръка по отношение на производствените процеси и контрола на качеството.

Наскоро минахме успешно одита на Tesco, който е най-взискателният в индустрията, и вече сме одобрен доставчик за собствени марки на веригата, след като две поредни години се доказахме като доставчик на продуктите Bella в Tesco - Унгария. За тях развихме и лансирахме щрудели Bella, а Shell -Унгария вече продават нашите български банички, довериха ни се и други международни вериги като Aldi и Penny. В Сърбия вече присъстваме със специално разработено портфолио от продукти и дизайн на опаковките във всички търговски вериги. В Македония работим директно с най-голямата местна търговска верига КАМ Market и вече имаме дистрибутор за останалата част от пазара.

- Кои са основните ви клиенти извън търговските вериги?

- Работим директно с всички хранителни магазини на територията на страната – и малки, и големи. Благодарение на търговската диверсификация на риска в 2020 г. общите ни продажби на вътрешния пазар достигнаха 12% ръст, който задържаме и до момента. Тази година вече имаме 35% ръст в търговията с хотелите и заведенията за обществено хранене, т.нар. хорека пазар. В ковид кризата за разлика от други играчи в нашата индустрия ние не спряхме износа за традиционно силния етнически пазар в Западна Европа и постигнахме 25% ръст на продажбите в Испания, Германия и Великобритания. Експортните клиенти ни се отблагодаряват с устойчив ръст втора поредна година, след като не ги подведохме в най-трудните месеци на пандемията през 2020.

- Имате предприятия и търговски дружества в Крит, Атина, България, Румъния и Унгария. Планирате ли експанзия с нови придобивания?

- Следим чуждестранните пазари и сме отворени за нови партньорства. Придобиването на гръцкия лидер в месопреработката „Крета Фармс се оценява като най-голямата българска инвестиция в хранителната индустрия зад граница. Спечелихме водеща позиция на гръцкия пазар, а синергията между „Крета Фармс и „Белла България вече дава резултати. На българския пазар предлагаме месните деликатеси, обогатени със зехтин по специални патенти на гръцката компания, а гиросът на „Крета се наложи на българския пазар и до края на този месец ще се появи и в Lidl.

- Може ли да се каже, че производството ви е напълно обезпечено със суровини, след като, от една страна, сте доставчик на такива за производството на храни, а от друга, имате отношение и към месопроизводството?

- Структуроопределящата ни роля в хранителния отрасъл у нас ни осигурява резерв от суровини, така че да сме независими от флуктуацията на пазара и разкъсването на веригите на доставка. За пълното обезпечаване на нуждите на месопреработвателната ни дейност ни дава сигурност партньорството с български производители на висококачествени месни суровини.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>