Изненада в червената папка - дълго ще се търсят министри и така изборите за президент може да са 3 седмици преди парламентарните

27.08.2021 22:59
Корнелия Нинова заедно с ръководството на БСП пред медиите, след като взе третия мандат от президента Радев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Христо Иванов
Тошко Йорданов
Асен Василев
Първата среща на БСП за състав на кабинет ще е в неделя с “Изправи се БГ! Ние идваме!” на Мая Манолова.
Съпредседателите на ДБ и ИБГН Атанас Атанасов и Николай Хаджигенов разговарят в пленарната зала.

Новата трактовка: 7 дни БСП да даде име на премиер, после колкото иска за състав на кабинет

Нова трактовка на конституционния текст за колко време трябва да се реализира финалният опит за съставяне на правителство бе дадена заедно с папката на БСП на “Дондуков” 2.

Любопитен детайл е, че досега “Има такъв народ” и ГЕРБ-СДС връщаха на Радев синя папка с решението на групите кой да вземе мандата от ръцете на президента. А лидерката на социалистите Корнелия Нинова заложи на червена.

При първите два мандата конституцията ясно казва, че номинираният за премиер и парламентарната му сила имат 7 дни да върнат проект за състав на правителство на президента. Не е посочен обаче изрично срок при третия мандат.

Конституцията предполага симетрия и следва да се смята, че и при 3-ия срокът е същият, казват най-опитните конституционалисти.

Това значи седмица за име на премиер - тъй като кризисният 3-и мандат се дава на група, а не на излъчения от нея министър-председател, и още 7 дни за състав на МС.

Проф. Емилия Друмева, която също е била член на Конституционния съд, а сега е правен секретар на Румен Радев, обаче е допуснала и нещо по-различно, поне според разказа на Нинова пред репортери.

Имаме срок до петък да предложим премиер, а после няма срок, в който да предложим министрите, съобщи лидерката.

Така уточнихме при президента. Това е мнението на проф. Друмева. Така че има срокове. След това няма срок да се определи съставът на кабинет. Президентът заяви следващия петък да дойдем с премиера, каза тя на излизане.

Новата трактовка за бавене дава основания да се мисли дали не се работи за разделяне на изборите. Преди седмица президентът заяви, че 2 в 1 не е изгодно за него. Досега ние никога не сме имали смесване в едно на президентски и парламентарни избори. Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия. Защото автоматично

аз и г-жа Йотова

се оказваме

в много

по-неизгодна

ситуация

Тогава всяка партия е нормално да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духът на конституцията, или ще се спестят пари, коментира тогава. Убеден е, че вот 2 в 1 противоречи на философията на конституционния модел.

Такава е логиката на конституцията, затова двете институции са създадени с различни срокове на действие - 4 г. за Народното събрание и 5 г. за президентската институция. Това обясни и преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова тези дни пред БНР.

Иначе забрана за 2 в 1 няма, уточни тя. Ако са заедно, ще има техническо улеснение и пестене на пари, но и сливане на кампании. Идеята е за всеки избор да можем да сме достатъчно информирани. Честните избори са информирани избори за гражданите, казва юристката, която бе и зам.-председател на НС.

При 2 в 1 голям

проблем за

част от партиите

ще са различните

номера за

президент и листа

Например номерът в бюлетината с кандидат-президенти на Румен Радев, когото БСП ще подкрепи, ще е различен от този на партията в бюлетината за парламента. И ще има много смутени избиратели пред машините за гласуване. Същото ще е и при хората на Слави.

За ГЕРБ обаче 2 в 1 е печеливша комбинация, защото ще имат еднакъв номер за президент и листи и

партийният и

мажоритарният

вот ще се помпат

взаимно

Така ще и при ДБ, и при останалите със собствен кандидат-президент.

За момент в БСП дори мислели дали да не натискат за връщане на хартиените бюлетини, разказват леви депутати.

Поне 2 седмици е технологичният срок, нужен на ЦИК при разделяне на вота, обясни членът ѝ Цветозар Томов. Това подчерта и говорителката Росица Матева в деня, в който председателският съвет умуваше за дата на президентския вот. Тогава депутатите поканиха шефката на ЦИК Камелия Нейкова, за да им изясни как може да стане организацията при двете хипотези.

От “Има такъв народ” декларираха, че за тях няма значение кога ще са изборите, важното е да са честни. Шефката на парламента Ива Митева обясни тази седмица, че е за съвместяване. В същото изявление обаче тя препоръча 3-ият мандат да отиде при Мая Манолова, а това не се случи.

Засега всички говорят за 14 ноември, само от ГЕРБ настояват за 7 ноември. Точно героичният ден на Октомврийската революция се очертава възможен за 1-и тур на президентските избори, ако се делят.

Идеалният вариант би бил президентски на 31 октомври и парламентарни на 28 ноември, за да е ходенето до урните максимално раздалечено във времето и двата вида агитация да не се наслагват. И по-лесно партии, готови да дадат подкрепа за Радев на 2-и тур, да излязат от някои конфузни ситуации.

Ако стане така, трябва да се влиза с летящ старт в президентската кампания, може и някои да не са готови да извадят силен претендент.

Проблемът на такъв сценарий е, че в Народното събрание, което насрочва президентските избори, трябва бързо да се постигне консенсус за дата. За да е 31.10., решението трябва да се гласува на извънредно заседание идния вторник, което не звучи реалистично.

Но така или иначе НС вече трябва да насрочи президентският вот. След което Румен Радев по закон има свободата да реши дали очертаващите се нови предсрочни избори да са на същата дата, или на друга. (24часа)

Слави или ДБ провалили плановете?

Хр. Иванов: Избирателите да кажат

Христо Иванов е човекът, който докара нещата дотам, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация.

С тези думи шефът на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов прати медиите при лидера на “Демократична България”. Кулоарите вчера бяха арена на нова битка между двамата. Йорданов от седмици му посвещава коментари в социалните мрежи на ръба на цензурата. Всичко започна с репликата на Иванов, че проектокабинетът на ИТН бил реден в сараите. А сценаристът го посъветва “да мисли, ако може”.

За всичко съм виновен аз. Когато не знаеш какво правиш, бориш се с ГЕРБ със същите методи - липса на демократичност, авторитарност, Христо Иванов е виновен, върна му съпредседателят на ДБ.

Няма да влизам в диалог с г-н Йорданов. Единствено се надявам някъде, на някакво ниво в ИТН да се направят сериозни изводи и в следващия парламент да си променят подхода. С авторитаризъм, с желание с 65 гласа да вземеш всичко и да обявиш, че всички останали ти искат нещо, когато ти им искаш подкрепа, е абсолютна рецепта за катастрофа, обвини на свой ред Иванов.

Избирателите ще кажат кой е виновен, заключи той. (24часа)

Профилът за премиер според Радев:

известен, лидер, да носи

политическа отговорност

Нинова все още смята да

кани от служебния кабинет

“Безспорни, познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство” - така президентът Радев описа пред поелата третия мандат БСП профила на министрите и премиера, които очаква.

Той заръча на социалистите да се излъчат хора, които да носят отговорност, а не партиите да се крият зад експерти.

“Разбирането на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас”, заяви Радев пред Нинова. Поиска и министрите да са обединени около ясни ценности и да имат отчетен политически профил.

Корнелия Нинова пък не отстъпва от идеята си в проектокабинета ѝ да има и имена на служебни министри, голяма част от които не са партийно обвързани, а са експерти.

Тя е засегнала темата по време на срещата с Радев, след като левицата пое третия мандат. Председателката на БСП все още е на мнение и че следващото редовно правителство трябва да е срочно - 6, 8 месеца или 1 година, а по-рано пред БНТ тя заяви, че си е говорила със Слави Трифонов наскоро за съставяне на правителство, но го призова “сам да си каже”. Хилядите честни социалисти, които Радев познава, пък били основната причина той да избере левицата за носител на третия мандат, обясни президентът.

“Избрах да връча третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Причините са много. На първо място, БСП изповядва ценностите свобода, солидарност, справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. И най-важните причини са хилядите почтени социалисти, които познавам”, каза той. (24часа)

Асен Василев готов да остане, ако му дадат

свобода. После ще мисли за нова партия

Служебният финансов министър Асен Василев е готов да остане и в следващ кабинет с мандат на БСП, ако му гарантират свобода, както сега.

“За да работя в един кабинет и да се чувствам полезен, първо, трябва да имаме обща визия по това как и каква финансова икономическа политика ще се провежда.

Трябва да имам свобода в избор на екип. Кабинетът трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия. Не на последно място - не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам свобода на вземане на решения, каквато президентът ми предоставя. Това са условията, при които аз бих влязъл в какъвто и да е управленски формат”, коментира той вчера.

Василев, за когото от дни се говори, че участва заедно с икономическия министър Кирил Петков в нов политически проект, нито потвърди, нито отрече това.

“В момента единственото, в което участваме, е служебният кабинет. Той е деполитизиран и трябва да остане такъв. Докато не си свърша работата като финансов министър, няма да участвам в такъв проект”, увери Василев.

“Най-важното в момента е, че актуализацията на бюджета мина на първо четене. Всичко друго няма отношение към работата, която върша като министър”, допълни той. (24часа)

Търси се респектираща

фигура от академичните

среди или бизнеса

Име от академичните среди или бизнеса - това може да е фигурата за консенсусен премиер с левия мандат, казват членове на червената парламентарна група.

Всички са категорични, че няма да отидат с предварителен списък на срещите с “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” - така както обеща Нинова. А ще искат първо да чуят от тях с какъв профил на министър-председател и членове на кабинета искат да се направи последният опит 46-ото НС да излъчи редовно правителство.

Фигурата трябва да е такава, че сама по себе си да помогне за привличане на силен екип, казва още член на ръководството на БСП.

В неделя е първата среща - с хората на Мая Манолова, във вторник са ДБ, а в сряда - ИТН. В четвъртък социалистите свикват Националния си съвет, за да гласува името, с което да отидат на 3 септември при Радев.

Корнелия Нинова вече е имала един разговор със Слави Трифонов, но не се нае да прогнозира възможен ли е обрат в позицията на партията му, че няма да подпомогнат излъчването на кабинет от трети опит. “Нека той си каже”, коментира лидерката часове преди очакваното снощи интервю на Трифонов пред БНТ.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов потвърди, че ще отидат на срещата с БСП, но че няма да променят позицията, заявена ясно от месец.

Ако видим, че не се получава, реален е вариантът да не предложим премиер, каза пред “24 часа” високопоставен соцдепутат. Само че вчера бе решено срокът за предложения преди второто четене на бюджета да се удължи до 7 септември - излиза, че ако нямаме премиер и на 3-и обявим “Край!”, няма кога да се приеме актуализацията, разсъждава той.

На “Позитано” не били склонни при провалени изгледи за кабинет да “влачат” процедурата, докато се приеме актуализацията, защото смятат, че ще е унизително за тях. Така че тогава ще се върви към връщане на мандата, а президентът имал възможност после сам да обяви, че ще разпусне парламента след приет бюджет. (24часа)

Избори, но не и кабинет виждат

партиите след третия мандат

Вероятността да се отиде на нови парламентарни избори е по-голяма, отколкото да се състави кабинет с третия мандат на БСП, категорични са партиите в парламента.

Единствените, които от началото заявиха, че все пак ще отидат на разговори със социалистите - ИБГНИ, пък отказват да дават имена.

“Няма да правим предложения нито за министри, нито за премиер. Постове и позиции не искаме. Това е ангажимент на партията, на която е даден мандатът, но със сигурност е добре те да се консултират с останалите”, каза председателката на групата Мая Манолова.

Уж на шега колегата ѝ Николай Хаджигенов видя в лицето на икономическия министър Кирил Петков новия премиер. “Ходът на президента е интересен - едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това - правене на сметки предварително”, каза той.

“Радев е последователен - отново връчва третия мандат на БСП, които предишния път се спънаха”, коментира съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Коалицията тепърва ще решава дали да се срещне с БСП, обясни той пред БНТ. И макар да отказаха подкрепа, Атанасов остави вратичка: “Ако те подходят прагматично, да са само платформа на един експертен кабинет”?

Имахме решение - партиите извън ДПС и ГЕРБ да се постараят да създадат работещо мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва, но не се прие, каза пък колегата му Христо Иванов. Допусна, че не ДБ са получили мандата, защото са едва 32-ма от 240.

Радев имал да връща на Нинова, че тя го доведе в политиката, и затова ѝ дал мандата, бе теорията пък на шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея се отива към нови избори и дори президентът тласкал в тази посока.

Ако се стигне до нови избори, отговорността ще е на тези, които докараха ситуацията до трети мандат, каза Станислав Балабанов от ИТН. Според него, ако се стигне до коалиция, ще блеснат задкулисните интереси и договорки.

Партиите да намерят баланс и да съставят кабинет, призова премиерът Стефан Янев. Той подчерта, че те знаят как да разговарят и трябва да им се даде шанс. Не каза обаче дали би останал в следващото правителство. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>