Боян Кършаков: Има реална опасност от затваряне на ВЕЦ-овете в България - важен източник на евтина енергия

24.08.2019 15:15

Частните вецове в България, без НЕК, спестяват на българските потребители около 200 млн. лв. всяка година, казва председателят на Асоциация „Хидроенергия“

– Г-н Кършаков, каква е заплахата за ВЕЦ-овете и защо може да се наложи да спрат работа?

– Проблемът е ключов за целия хидроенергиен сектор. През март тази година последният редовен състав на МОСВ и МС публикуваха Наредба за ползването на повърхностните води без обществено обсъждане. В този документ, който е подзаконов нормативен акт на Закона за водите, намериха място текстове, които заплашват да спрат работата на целия водноелектрически сектор.

Наредбата противоречи на Закона за водите, тъй като налага ограничения, които той не изисква към водоползвателите и същевременно тези изисквания стопанските субекти не могат да ги изпълнят, защото няма създаден ред. Изисква се да се представят документи за учредени вещни права в коритата на реките за водовземните съоръжения на водните централи, каквито документи не са били част от инвестиционния процес, не са били изисквани от държавните органи, не се изисква и от останалите водоползватели – само за вецовете. Като всички са наясно, че няма как за вече построено съоръжение да се вземе този документ.

Проблемът не е в цялата наредба, само за този текст, тъй като никой не го е виждал, прочетохме го, когато излезе в Държавен вестник. Той създава един пълен правен абсурд.

– Сегашният министър на околната среда Асен Личев вече предложи изменения в наредбата, с които този текст да отпадне. Имате ли и други искания?

– Не, нямаме други искания към служебния кабинет. Те разбраха същността на проблема, реагираха бързо и правилно, това са неща, които те завариха. Ако тези промени бъдат реализирани в този вид, в който ги е предложил служебният кабинет, ние ще можем да продължим да работим нормално и останалата част от наредбата ще се стремим да я изпълняваме.

– В миналия вариант на наредбата беше ли даден някакъв срок, в който да се адаптират вецовете към новите изисквания?

– Не, утре ако изтече разрешителното за водоползване, наредбата е в сила от влизането й в Държавен вестник - няма преходни текстове и срокове, вече се изискват документите.

– Има ли вече затворени централи по тази причина?

– Доколкото ни е известно, вече има стартирани процедури за подновяване на разрешителните на някои централи. Тези документи се искат, но централите не могат да ги представят и ще се борят да работят, колкото дълго могат. Но колко ще е това – не се знае. Така че е въпрос на няколко месеца да започнат реално да спират централи да работят.

Ако те спрат, освен че ще намаляваме в енергийния микс евтините енергоизточници, друг проблем е, че тези съоръжения в реките ще останат без обслужване и има опасност от замърсяване, затлачване, наводнения.

– Какви са предимствата на хидроцентралите?

– Предимствата на водните централи са в много направления. Вецовете са най-старата технология за генериране на ток в света, най-екологично чистата, отдавна добре усвоена, евтина производствена технология в света. По данни на Международната агенция по енергетика водните електроцентрали и сега са третият по големина източник на енергия след въглищата и природния газ – те произвеждат повече енергия от всички атомни централи в света, взети заедно.

Те са и най-големият източник на възобновяема енергия, към която сега всички се стремим. Над 60% от възобновяемия световен микс е от ВЕЦ, в България варира между 50-60%. Частните водноелектрически централи са над 1/3 от целия сектор – това са 500 МВт, половин блок на АЕЦ „Козлодуй“.

И освен всичко останало вецовете дават гъвкава енергия, добре управляеми са, балансират другите трудно прогнозируеми нови възобновяеми източници – вятър, слънце, докато вецовете могат да изпълняват точни графици и да ползват изравнители. В настоящата пазарна ситуация заради високите цени на въглеродните емисии в България вецовете са най-евтини след АЕЦ „Козлодуй“.

– Защо се повишава цената на тока? Каква е тенденцията?

– Отговорът е пряко свързан с това, което вече казах – когато започнеш да вадиш от енергийния микс евтини централи и ги заместваш с ток от скъпи, генериращи въглеродни емисии въглищни централи, неминуемо миксът поскъпва за българските потребители. Може да се види сега какво става – през пролетта миксът се задоволяваше с голям процент от ВЕЦ, беше пълноводие и цените бяха едни. В момента сме лято, вецовете работят много малко и съответно миксът се запълва от ТЕЦ „Марица-изток 2“ и виждаме какви са ценовите нива.

Но мога да кажа, че само частните вецове в България, без НЕК, спестяват на българските потребители около 200 млн. лв. всяка година, заради това, че не купуваме въглеродни емисии за произведената от тях енергия и потребителите не ги плащат. И това е при сегашните цени на въглеродните емисии, а тенденцията там е към повишение. В България няма достатъчно чисти източници и всеки един, който е пуснат, трябва да бъде пазен, за да смекчава финансовият ефект от европейската зелена политика.

- Освен промени в наредбата МОСВ е предложило и промени в Закона за водите, с които се забранява да се изграждат вецове на реки без язовири. Как гледа асоциацията на тези промени?

- За нас прочитът на тези промени е ясен сигнал от МОСВ, че няма да се допуска масово застрояване с вецове, така както се тръби в публичното пространство от неправителствени организации, напротив. Има поставени рестрикции и за русловите централи как да се строят и нещо друго важно се прави – ограниченията за водовземания в защитени зони се разширяват вече и за всички други водоползватели, не само за вецовете.

От гледна точка на нашия сектор това е един рестриктивен законопроект, който ще ограничи всякакви бъдещи строежи и ние категорично считаме, че всеки, който твърди, че с тези промени се разрешава масово застрояване, изопачава фактите.

Целта на нашата асоциация не е да застрояваме с вецове България, а да се създаде устойчива, добре синхронизирана, нормална законодателна среда за работа на построените вецове и ние като инвеститори да работим в една нормална среда.

– С тази промяна в наредбата, за която вие настоявате, също не се цели презастрояване с вецове, нали?

– Тя няма пряко отношение към това колко вецове ще се строят – тя нито забранява, нито улеснява строителството. Тя изправя пороци на самата наредба.

Имайте предвид, че строежът на централи е много сложен и дълъг процес, много пъти продължава по над 2 години, някой път и повече. Тези строежи понякога са регулирани от до 7 различни закона.

– Вие искате и законови промени, с които да се урегулира статутът на вецове. Защо са нужни те?

– Проблемът идва от това, че в България вецове се строят от началото на 20 век, това означава, че някои са на 100 години, други – на 3. Тези строителства са се случвали при най-разнообразни политически системи, вътрешни режими и законодателства – от Царска България, през комунистическия режим до наши дни. Никой друг енергиен сектор няма толкова дълга история у нас.

И поради тези исторически наслагвания законодателството е разписано в много закони, има въпроси, които трябва да бъдат решавани – като например трябва ли да има учредено вещно право за съоръженията за коритата на реките. Всички съоръжения за водовземане в реките (не само за вецовете) са строени без такова право на строеж, такива права могат да се учредяват само от Министерски съвет, но няма създаден ясен и достъпен ред за учредяване на тези права. Ако сега кажем, че такова право трябва да има – да го направим културно, организирано, с облекчен режим за вече построените вецове и чрез законови промени. Ние нямаме нищо против, напротив – работим усилено с МРРБ, ДНСК, МОСВ по този въпрос от няколко години, участвали сме и в работна група по времето на последния редовен кабинет.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>