Д-р Стефан Филев: Моля, изгонете от студията враговете на ваксините

23.08.2021 08:57 Дима Максимова
д-р Стефан Филев

- Разкрихме трето COVID отделение, можем да поемем не повече от 150 болни, казва директорът на МОБАЛ "Стефан Черкезов" - Велико Търново

- Докато нямаше подобен натиск, се подготвихме за четвъртата вълна на заразата, подменихме цялата кислородна инсталация

- Д-р Филев, COVID настъпва все по-агресивно във Великотърновско, колко сериозен е натискът върху областната болница?

- Областната болница е основното здравно заведение, което поема най-тежките случаи на пациенти с коронавирусна инфекция. В момента имаме 52-ма пациенти, които са на лечение. Двама болни са в тежко състояние в реанимация, останалите са в обособените COVID отделения. Доста млади хора са, както е характерно за делта-варианта на коронавируса. Голяма част от пациентите са работещи в чужбина български граждани, които прекарват тук летните си отпуски. Повечето са здравно неосигурени.

Заболелите, които имат нужда от болнично лечение,

се увеличават

с всеки

изминал ден,

което корелира с увеличаване на общата заболеваемост във Великотърновския регион. Минахме 200 човека на денонощие на 100 000 население, така че епидемичната обстановка в областта е тревожна.

- Каква е готовността на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” да посрещне четвъртата вълна?

- Стъпвайки на анализите и прогнозите за развитието на пандемията, очаквахме в края на август и началото на септември да се увеличи рязко заболеваемостта, както и стана. Затова при намаляване на натиска на пациенти в болницата предприехме действия да се поднови цялата кислородна инсталация, основно захранващите трасета с кислород заедно с изпарителите, за да се увеличи капацитетът.

По време на кризата през ноември - декември м.г. се установи, че не е достатъчно захранването с кислород. Особено в критичните отделения той е с недостатъчно налягане. Затова прокарахме изцяло ново трасе в цялата сграда, така че този проблем го решихме.

Почти 80% от

леглата, в които

ще бъдат

лекувани

COVID болни, са

с индивидуални

кислородни

дозиметри

и ротаметри, тъй като кислородът е един от основните елементи в терапията при пациенти с тежко протичаща COVID инфекция.

Предприехме и мерки за запасяване с медикаменти, когато нямаше такъв натиск върху производители и търговци, за да имаме един стратегически резерв, с който да можем да посрещнем следващата вълна.

- Как се отнасяте към това болниците да имат пълна оперативна самостоятелност за разкриване на COVID легла, както предвижда служебният здравен министър?

- Това е хубаво, но всяка болница има капацитет, защото има отделения, без които не може. Резонно е, ако се обособи само COVID болница, но

ние не лекуваме

само COVID болни

Имаме смесена патология, работим спешни случаи. Плановият прием спира обикновено, когато има такава епидемична обстановка, но болницата има структури като АГ, ортопедия, хирургия, детско отделение, гастроентерология, кардиология и т.н, без които не може да осъществява медицинска дейност, необходима за населението в областта в условията на спешност.

При третата вълна бяхме стигнали до 7 COVID отделения, в момента са разкрити 3. Постепенно в зависимост от увеличаващия се брой от пациенти ще бъдат разкривани и допълнително легла.

- След като сега няма да се спира плановият прием, как обезпечавате COVID отделенията с кадри?

- Това е много голям проблем. Трудно се комплектуват съответните отделения с персонал, това е истината. По принцип има недостиг на лекари и медицински специалисти при нормални условия, а в епидемия - да не говорим. Много е тежък трудът, който изпълняват. Самите ни болници, когато са проектирани и строени в този вариант, не е предвиждано, че могат да настъпят такива промени и обстоятелства.

Условията на труд са сериозно изпитание. Принудени сме да превръщаме конвенционални отделения в инфекциозни, което е много трудно за всички по веригата - от пациенти до персонал, които прекарват най-много време там. Положителното е, че

в момента

нямаме случаи

на заразени

лекари

и сестри. Голяма част от персонала е ваксиниран или прекара заболяването.

- Това, че още за август са под въпрос 1000-та лева за медиците на първа линия заради бавещата се актуализация на бюджета, ще демотивира ли допълнително екипите?

- Хората не влизат в COVID отделенията за тези 1000 лв., а за да изпълнят човешкия и професионалния си дълг. Тези пари не са определящото, заради което влизат да работят, но те са допълнителен стимул и признание за това, което правят. И ще стане още по-трудно намирането и мотивирането на персонал за самите отделения.

- Предлаганият от МЗ алгоритъм за амбулаторно лечение на COVID ще облекчи ли натиска върху болниците според вас и как си обясняване нежеланието на джипитата да се включат?

- Сигурно те имат основания, но би било добре да се намали натискът. И сега голяма част от колегите полагат грижа за своите пациенти. Има такива, които отговорно се грижат, но

много от

пациентите

директно търсят

болнична помощ,

пропускайки общопрактикуващите лекари. Идват в спешното отделение или директно се препращат от някои колеги.

- Имате ли имунизирани сред пациентите на лечение?

- Аз поне не знам. Имаше при предходната вълна. Това, че са имунизирани, не значи, че няма да са носители и няма да се разболеят. Но преболедуването е по-леко и лечението е по-лесно.

- А каква е ситуацията с децата предвид предупрежденията, че делта-вариантът засяга предимно тях и ще е вълната на неваксинираните?

- В детското отделение лежаха деца заедно с майките си, които бяха с коронавирусна инфекция. Наистина възрастовата граница е по-ниска, а делта-вариантът е с по-голяма степен на заразност.

Относно имунизациите българинът получава ежедневно разнопосочни послания - от това колко важно е да се имунизира, до това, че ваксините не предпазват. Някои хора, обикаляйки като Бременските музиканти по медиите, казват, че само ако бъдат силово принудени, тогава ще се имунизират, което разколебава и успеха на самия имунизационен процес. Немалка роля изпълняват и медиите.

- Как ще се развива ситуацията според натрупания опит досега?

- Броят

на болните

ще продължи

да расте

Слушайки прогнозите, твърде вероятно е до 8-10 хиляди заразени да имаме на ден, но дано не се стига до такъв вариант.

- Какъв е критичният праг за търновската болница?

- Капацитетът е до 150 легла, тъй като болницата изпълнява и други функции в другите специалности. Не може да бъде закрита и да стане само COVID болница. Това е критичният праг, до който може да се изпълнява адекватна терапия. Смисълът не е само да се открият легла, те трябва да бъдат съответно пригодни за лечението на такива пациенти.

Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново:

CV

Д-р Стефан Филев е директор на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” от 2013 г. Завършва медицина през 1992 г. в Медицинския университет в Плевен. От октомври 1992 г. до март 2007 г. работи в ОАРИЛ в областната болница във Велико Търново. От 1997 г. има специалност по анестезиология и реанимация. От 2007 г. до октомври 2013 г. е бил началник на спешното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>