15 дни след рекорда с тока и съмнения за спекулации прокурори проверяват, а откъм президенството питат има ли депутати в сделките

17.08.2010 20:49 Марияна Бойкова

Магистратите сезирани от работодателите, които загубили десетки милиони заради високите цени

Експерти и търговци обаче не виждат възможност за манипулации

15 дни след като цената на тока удари рекорд на борсата, а бизнесът видя спекулации и изкуствено поддържане на високи котировки, специализираната прокуратура и ДАНС започнаха проверка. Тя идва след сигнал от 4 работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Ще се изискват документи и информация от Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса и други институции. Целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление.

А откъм президенството дадоха друга насока - има ли намесени депутати в сделките с тока. С пост във фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов написа, че в най-бедната страна в Европа цената на електроенергията е 104,56 евро/мвтч. Най-ниската цена е във Франция - 47,40 евро/мвтч.

“Интересно е да се разбере кои са спекулантите. Дали активни “участници” на борсата не са бивши и настоящи депутати?”, пита Стоянов.

“24 часа” попита депутати и търговци на ток има ли бивши и настоящи народни представители, които участват на борсата. Оказва се, че няма търговци на ток, които да са били в парламента. Единственият, за когото може да се намери някаква връзка, е депутатът от “БСП за България” Георги Кадиев, чиято съпруга Соня Кадиева се занимава от години с търговия на ток.

Кадиев отказа коментар, а Соня Кадиева заяви, че съпругът ѝ не търгува с електроенергия, търговецът е тя и означава ли, че трябва да закрие дейността си само защото Кадиев е избран за народен представител.

А колеги на Кадиева коментираха, че обемите, с които тя търгува, са скромни, за да може чрез тях да се правят манипулации на цените.

С малко повече въображение може да се приеме, че и Ахмед Доган е в същата ситуация, защото е бил депутат преди доста години, а сега е собственик на централа, която продава ток на борсата.

Може и да има свързани с депутати фирми, които притежават ВЕИ мощности и продават тока си на свободния пазар, но пряка връзка не се открива.

Рекордите с тока започнаха в началото на август и “24 часа” направи серия от публикации на тази тема. Пикът беше на 4 август, когато цената удари 330 лв. за мегаватчас и дори 400 лв. в определени часове.

България се оказа за

дни наред втора

по високи цени

в Европа

след Гърция. Наложи се предприятия да спират заради скъпия ток, а Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори изчисли загубите за бизнеса на 64 млн. лв.

Горещините на Балканите и работещите заради тях климатици, вентилатори, хладилници и друга техника безспорно качват консумацията, оттам и цените. Към това се добавят високите котировки в Европа на цените на тока, природния газ, поскъпването на въглеродните емисии.

На тези климатични и глобални причини няма как да се влияе, но има и вътрешни, които допринесоха за рекордите. Една от тях е износът на електроенергия в порядъка на 700-1000 мегавата. Казано по друг начин - мощности, близки до единия блок в АЕЦ “Козлодуй”, работят за външни пазари, основно за Гърция, където купуват независимо от цената, за да има ток за курортите в разгара на сезона.

Токът ни отива към Гърция и заради обединението през май на нашата борса с тази на южната ни съседка. Това стана въпреки възраженията на бизнеса, че се обединяваме с най-скъпия пазар в Европа и това ще качи цените и у нас. Работодателите настояваха да се изчака пазарното обединение с Румъния през късната есен, а оттам и с европейските страни, където има евтин ток.

Друга вътрешна причина за летния ценови взрив с тока бе

закъснялата

реакция на

държавната ТЕЦ

“Марица-изток 2”

До 4 август в нея работеха само два блока, и то за битовите потребители. Централата като че ли бе сляпа за свободния пазар въпреки високите цени.

И бинесът, и експерти в енергетиката питаха защо държавната централа с 1650 мегавата мощности и 8 блока не ги пуска и не продава, за да печели при цени над 250 лева.

В същото време частни централи като ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Варна”

запалиха блокове

и продаваха на

борсата,

защото цените

ги устройваха

Нещо повече - пусна мощности и ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград, която от няколко години не беше работила. Дали спечелиха частните тецове, не може да се каже със сигурност, но най-вероятно са успели да го направят. Но при свободен пазар всичко опира до преценка на ситуацията и реакция на мениджмънта.

След скандали, размяна на позиции, обяснения, че БЕХ е финансов холдинг и не може да нарежда на държавния тец да пусне блокове, след позиция на енергийното министерство, че оперативното ръководство на дружествата не е негова задача, постепенно в държавната централа заработиха още блокове. Това донякъде намали цените, но и до днес те са сред високите в Европа.

Друга причина, която пък търговците на електроенергия посочват, е липсата на оферти на платформата за дългосрочни договори. Според тях около 80% от тока на свободния пазар се търгува на сегмента “Ден напред”, докато в останалите европейски страни този процент е 20-30.

Спекула обаче експерти в енергетиката не виждат, тъй като при обединен пазар и големи обеми това нямало как да се случи. Въпрос на време е да се разбере дали прокуратурата ще открие друго, а не само грешки в управлението на енергетиката ни.

Министър Андрей Живков: 

6 блока в държавната

тец работят, един в

“КонтурГлобал” е

на свободния пазар

В държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” вече работят 6 блока, а не както до 4 август 2 блока за регулирания пазар. Един блок на “КонтурГлобал” също е включен и продава на борсата. Това казва министърът на енергетиката Андрей Живков в интервю за “24 часа”.

По повод закъснялата реакция на държавната тец той коментира, че липсва пазарното мислене. “До 1 юли централата работеше за регулирания пазар и нищо извън това не се случваше. А там има търговски отдел от 8 човека, които не знам какво точно работят, защото задачата им е да правят стратегии за пазарно участие, да следят кога е възможно да се включват мощности”, посочи Живков.

 Цялото интервю с министъра четете в хартиеното издание в четвъртък

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>