Милена Велчева с 28 картини с духа на православието в Бачковския манастир

11.08.2021 21:00 Мила Манолова
Творбите показват свети места. На картината - Метеора
Милена Велчева
"Рождество"
Валаам, Русия
Охрид
Бачково

Творбите показват библейски образи и свети места

“Преображение - дух и манастири на православието”. Емоционална импровизация или обмислено търсене на символика е откриването на новата изложба на Милена Велчева няколко дни след християнския празник Преображение Господне?

Отговорът е в наименованието ѝ.

Сионий, Велички Епископ, игумен на Бачковският манастир, ще я открие утре (12.8.) в 11 часа в обителта.

Изложба на съвременен художник, рисуващ манастири, експонирана в хилядолетен манастир в който лъха дух, вяра и история от всеки камък. Изглежда това е мястото, където бихме могли да усетим нейната енергия в най-възвишена степен.

Епископ Сионий не се задоволява да пази и съхранява миналото на Бачковският манастир, освен всички съвременни аспекти в своята работа там, е създал и изложбени зали, в които е дал гостоприемство на тази забележителна изложба от

28 творби с библейски

образи и манастири

от България, Русия, Северна Македония, Сърбия, Косово, Румъния, Гърция, Атон...

Името на изложбата“Преображение” съдържа триизмерна трактовка - знаменитото евангелско събитие, непрекъснатия стремеж на човекът към усъвършенстване и творчеството като форма на преображението.

Великата идея на Преображението цели нашето собствено преображение. Укрепване на желанието да живеем духовно, не само обърнати към материализма и суетата. Да мечтаем за съвършенство, красота в отношенията между нас. Колкото е по силите ни да се стремим към светлината. Да живеем като духовни същества с далечни хоризонти. Да не забравяме, че Христос се е обръщал към хората с думите “братя и сестри”, което ни прави близки помежду ни. Да сме на висотата на това обръщение.

Преображението пленява и с уникалното чувство, че Той е на една ръка разстояние от всеки един от нас, много по-близо, отколкото можем да си представим.

От десетилетия на културният ни небосклон блести Милена Велчева, която с талант и силен емоционален заряд създава неповторими творби, обогатява духовния ни трезор.

В картините си Милена рисува душата. Тя се издига над реалното, търси чистотата и неуловимата понякога красота на духовните преживявания. В съвременен маниер и светоусещане създава библейски образи – непорочност и нежност, магически пейзажи - симфония от цветове.

Във времето на развихрения модернизъм Милена рисува с търпението и самовглъбяването на възрожденски майстор. Изумителна в изложбата е и техниката на изпълнение.

Творбите са

изпълнени с пастел -

ефирен, сложен материал, който само големи майстори на живописта са могли да подчинят. В индивидуален стил Милена полага чисти цветове един до друг, те трептят, вибрират, звучат с пълната си сила. Тя ползва техниката на съвременния импресионизъм, допълвайки я с графичния ритъм на щриха, което създава динамизъм.

Изложбата няма да остане само  в този великолепен манастир.

Ще гостува и в други святи места, надява се Милена.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>