Сладък като розов домат

03.08.2019 14:28

Първите села, от които преди време тръгва този сорт, са разположени в Кричимското поле

Изразите „Сладък като розов домат“ и „Домат, ама розов да е“ са много разпространени в селищата от Пловдивска област в Горнотракийската низина.

Тук е и мястото, от което този сорт домати са тръгнали. Още в края на 19-и век в пловдивското село Куртово Конаре започват да внасят семена за домати от Истанбул. Александър Димитров, наричан от местните дядо Александър, пренася тези семена в бастуна си. Смята се, че и семето на розовите домати е донесено от него някъде в началото на 20 век и тогава започва да се разпространява сред местните. Първоначално по няколко корена в дворовете, а след това започва да се отглежда и за пазара заради голямото му търсене.

Сортът първоначално се отглежда в Куртово Конаре и съседните села Ново село, Йоаким Груево, Триводици и други – из цялото така наречено Кричимско поле на Горнотракийската низина. Днес той се отглежда и на много други места из страната, като самите сортове розови домати са вече многобройни.

Този сорт домати за дълго време бе изчезнал от пазара, но през цялото време хората от тези села са го отглеждали за лични нужди и по този начин е успял да се съхрани. Много често местните хора там отглеждат и други сортове – по-родовитите и по-високодобивни червени домати за пазара, но за лична консумация ползват розови домати, поради отличните вкусови качества, тънката ципа и добре развитата месеста част с малко семки.

Плодовете на розовия домат са с неправилна закръглено-сферична форма, леко сплеснати. Обикновено те са много едри, има екземпляри, които достигат и дори надминават 500 грама. Те са среднотвърди и непукливи. Плодовете при узряването са равномерно и интензивно розови. На вкус доматите са сладки, сочни, с приятен доматен аромат и отлични вкусови качества.

Сравнение на сухото вещество между розовия домат и останалите сортове показват, че в розовия съдържанието му е с 20% повече. Оттук идва и особеният му вкус, макар че в отделните сортове розови домати съдържанието му може да е различно. Вкусът по принцип се определя от баланса между захари и киселини, а в различните сортове той е различен. Някои харесват по-сладки домати, други – по-кисели.

Но всички сортове розови домати имат висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Той се получава от наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С и всичко това превръщат розовия домат в истински боец срещу рака.

Всъщност всички домати, отглеждани в България, са страшно вкусни и в това са убедени и много чужденци, които са ги опитали. Това се дължи основно на микроклимата. У нас има такова съотношение на ниски и високи температури в рамките на денонощието, което е оптимално. Валят и много майски дъждове. Цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между севера и юга не е голяма.

Освен това у нас няма такива жеги като в южните ни съседки Гърция и Турция и това позволява доматите ни да не „прегарят“, т.е. да не остават със зелени пръстени в горната си част. Специалисти казват, че дори чужди сортове домати, внесени и отглеждани в България, след време подобряват вкусовите си качества.

Розовият домат е и един от най-атрактивните продукти, които намериха място на щандовете на веригата „Метро“ в рамките на

Популярността на розовия домат накара търговската верига да започне през 2018 г. кампанията „Розово бъдеще за розовия домат“, за да подбере български земеделци с опит в отглеждането на розови домати и организира с тях съвместното им производство и реализация.

Част от тази кампания е и „Фестивалът на розовия домат“, който тази есен се провежда за четвърти път.

Други от От страната и света

Олиото у нас ще поскъпне с между 5 и 10%

Не се очаква голямо поскъпване на олиото. Ако има повишаване на цената, то ще бъде в порядъка между 5 и 10%. Това обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир

Фериботът при "Оряхово" е готов да възстанови работата си

Фериботен комплекс "Оряхово" е в готовност да възстанови курсовете Оряхово - Бекет, след като тази нощ той спря работа заради силен вятър. От дружеството посочват пред БТА

Полицията иззе газов пистолет и патрони от мъж във Видинско

Криминалисти са открили и иззели газов пистолет със свалена предпазна муфа и пет патрона в пълнителя с поставени в предния им край сачми от дома на 78-годишен мъж в село Макереш

Ало измамник, представил се за лекар, взе 16 000 лв. от възрастна жена в Хасково

Заловиха мъж за телефонна измама в Хасково, съобщиха от полицията. Измамата е станала на 27 септември. Мъжът се е представил се за лекар и е позвънил на стационарния телефон на 85-годишна жена

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от първи октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщиха от дружеството. Промените се правят с цел оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от

>