Общинари спряха продажба на имот в район "Изгрев" заради ниска оценка

22.07.2019 13:51

ГЕРБ: Районен кмет предлага сделка на цена под пазарната, за да изникне нова 6-7-етажна сграда - "некомпетентност, незаинтересованост или нещо друго"

Оценката е направена от лицензиран оценител, който има договор със Столична община, казва д-р Делян Георгиев

Столичният общински съвет спря продажба на имот в столичния район "Изгрев" заради ниска оценка на цената на парцела. По предложение на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов докладът на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев бе оттеглена от дневния ред на сесията вчера с искане за изготвяне на нова оценка.

В доклада на д-р Георгиев се предвижда провеждане на процедура по параграф 8 от преходните разпоредби на Закона за устройство на територията. Според него собствениците на поземлени имоти могат да приложат влезлите в сила неприложени дворищно-регулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма. Става дума за частен общински имот на ул. "Николай Хайтов" от 149 кв. м. Цената, посочена в доклада, е 97 000 лв., или по 651 лв. на кв. м., а купувач е съсобственикът на имота "Тинтява Ено" ООД - на Валентина Кюн и Евтим Димитров.

Имотът е в близост до автогара "Юг", а по инициатива на районния кмет от известно време там се провежда фермерски пазар.

Ден преди сесията на СОС обаче председателката на групата на ГЕРБ - СДС в СОС Малина Едрева определи във фейсбук действията на районния кмет като "некомпетентност, незаинтересованост или нещо друго".

"Очевидно „битката“ на кмета на район “Изгрев” за запазване, ако не подобряване на качеството на живот в един от най-гъсто застроените райони на София е приключила тихомълком и безславно. След велия му опит да прокара незаконен референдум за презастрояването на територията на района, който щеше да погази някои основни конституционни права на гражданите да се разпореждат с имуществото си, сега той ни предлага да допуснем построяването на поредната 6-7 етажна сграда на улица “Николай Хайтов”. С невинно звучащ доклад кметът на БСП всъщност ни предлага да продадем общински терен на цени под пазарните, за да може инвеститорът да реализира максимално застрояване в другите си два съседни имота", написа Едрева.

Тя добавя, че пред комисиите на СОС, разглеждали доклада, Георгиев е аргументирал предложението си, че увеличаване на възможното застрояване няма да се случи, "а че някой иска да купи общинския имот, просто за да го облагороди".

"Само че всички слушаме от десетилетия за светлото бъдеще, очертано от политиците от БСП. И ние вече не им вярваме. Затова заедно с колегите от групата на ГЕРБ категорично се противопоставяме и няма да позволим тази продажба, а на господин кмета ще напомним, че той като районен кмет има отговорност за облагородяването на общинската собственост. Радвам се, че след 2 г. на поста си г-н Делян Георгиев започна поне да предлага законосъобразни решения. Искрено се надявам да не му отнеме още толкова за да започне да предлага и целесъобразни, прозрачни решения в интерес на жителите на район “Изгрев”, заявява Едрева.

"Твърденията на г-жа Едрева не отговарят на истината. Оценките на имотите не ги правя аз, а лицензиран оценител, с който Столичната община е сключила договор. Защо той е дал такава цена, дали тя е ниска, или висока, трябва да отговаря той, а не аз. В дневния ред на сесията на СОС има 15 подобни доклада на районни кметове, но никой не казва нищо за тях, а само за внесения от мен. Това е чисто политическа атака", коментира пред "24 часа" кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.

Според него не става дума за продажба на имот, а за процедура по регулация, която трябва да бъде извършена при влязъл в сила устройствен план.

Той определи и като манипулация твърденията, че на имота може да се построи 6-7-етажна сграда.

"Имотът е с ширина 2 м и на него не може да се построи каквото и да било. Собственикът на другите два имота и сега може да си построи сграда и без тези 2 м", обясни д-р Георгиев и уточни, че дори при стартиране на процедура на продажба на имота той по закон е задължен първо да го предложи на съсобственика, тоест на същата фирма.

"Районните кметове не продават имоти. По такива сделки се произнася СОС. Нека се възложи нова оценка, аз по никакъв начин не искам да ощетявам общината", подчерта д-р Георгиев.

Относно твърденията, че по казуса има и конфликт на интереси, тъй като служителка на районната администрация е съпруга на един от съдружниците във фирмата - купувач, д-р Георгиев заяви: "Нито знам коя е фирмата, нито кой й е управител. До мен не е стигнала информация за подобни връзки. Не съм в течение на роднинските връзки на служителите в администрацията".

Други от От страната и света

Олиото у нас ще поскъпне с между 5 и 10%

Не се очаква голямо поскъпване на олиото. Ако има повишаване на цената, то ще бъде в порядъка между 5 и 10%. Това обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир

Чужденци рамо до рамо с българи доброволно чистят улиците в родопско село

Два дни българи и чужденци на доброволни начала чистят улиците в смолянското село Полковник Серафимово. Селото е известно с това, че в него от години живеят много чужденци

Фериботът при "Оряхово" е готов да възстанови работата си

Фериботен комплекс "Оряхово" е в готовност да възстанови курсовете Оряхово - Бекет, след като тази нощ той спря работа заради силен вятър. От дружеството посочват пред БТА

Полицията иззе газов пистолет и патрони от мъж във Видинско

Криминалисти са открили и иззели газов пистолет със свалена предпазна муфа и пет патрона в пълнителя с поставени в предния им край сачми от дома на 78-годишен мъж в село Макереш

Ало измамник, представил се за лекар, взе 16 000 лв. от възрастна жена в Хасково

Заловиха мъж за телефонна измама в Хасково, съобщиха от полицията. Измамата е станала на 27 септември. Мъжът се е представил се за лекар и е позвънил на стационарния телефон на 85-годишна жена

>