Проекти за над 300 млн. лева в Пловдив

21.07.2021 15:37 24 часа Пловдив онлайн
Райчев отчете направеното по "Региони в растеж".

До месец започват улиците в кв. "Гладно поле", обяви зам.-кмет

27 проекта на стойност 300 млн. лева се реализират в момента в Пловдив, обяви строителният зам.-кмет Пламен Райчев. Те се правят с европейски средства, каза той, отчитайки направеното по "Региони в растеж". Райчев съобщи, че до месец стартират обектите в кв. „Гладно поле”.
Само за година общината успяла да проведе 20 обществени поръчки и да стартира проекти по пет обособени позиции. С 4 милиона лева ще се санират пет блока в Пловдив. Вторият проект е за реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини „Каменица“ и „Зорница“, който е на стойност около 8,7 млн. лв. и изграждане на 74 социални жилища. За обновяване на градската среда в карето между булевардите „Източен“ и „Шести септември“ в район „Централен“ имало проект на стойност 10 милиона лева. Тук влизали и дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа и ще се изградят нови детски площадки.

Петият проект касаел квартал „Гладно поле“ и е на стойност 11 милиона лева. С тях ще бъдат ремонтирани улици в района. Там предстои изграждане на нова мрежа на: бул. „Санкт Петербург“ /северно платно/ - от ул. ‚Богомил“ до бул. „Освобождение“, ул. „Тодор Гатев“ – в участъка от ул. „Богомил“; Реконструкция, включително разширяване на улица „Лев Толстой“ /от ул. „Генерал Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“/; Рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ /от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“/ и ул. „Радко Димитриев“ /от ул. Лев Толстой до ул. „Георги Странски“/ улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи“.

„Срокът на изпълнение на позициите е средно около 600 дни. В края на 2023 година трябва да приключим с изпълнението“, подчерта Райчев.

Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева, като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата и частните инвеститори, отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

В рамките на Интегрирания план са определени три зони на въздействие – „Първа градска част” с преобладаващ социален характер, „Гладно поле“ - с потенциал за икономическо развитие и „Централна гара“ - с публични функции с висока обществена значимост.

По отношение изградената образователна инфраструктура включва ремонт, реконструкция или изграждане на СУ "Любен Каравелов" – сграда 1 и 2; ДГ „Снежанка“; ДЯ „Детски смях“; ДГ „Перуника“; нова детска градина на ул. „Богомил“.

В момента администрацията подготвя изработването на План за интегрирано развитие на общината (ПИРО), като за разлика от ИПГВР няма да има концентрация на зоните само в централна градска част, а ще бъдат разпределени на територията на всички райони. „По този начин свръх инвестициите няма да са за сметка на районите, където инфраструктурата изостава. Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано, така че да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие“, коментира още Пламен Райчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>