Училище „Дени Дидрo“ събра над 200 гости на своето официално откриване

20.07.2019 12:18

Тържественото събитие остана запомнящо се, изпълнено с много вълнения и емоции на присъстващи деца, родители, колеги, приятели, съмишленици и партньори на ПроКредит, дошли от цял свят, за да покажат подкрепата си и да дадат началото на инициативата – . Училище сред природата, разположено на площ от 6000 кв. м в красивия град Банкя, в което децата имат свободата да растат на чист въздух, да прекарват време в учене на открито и изследване на естествената среда.

На сцената първи се представиха децата от Лятната програма на училището, като показаха наученото за „Дълбините на морското дъно“ през последната седмица. Последваха песни и танци от фолклорен ансамбъл „Горна баня“, както и изпълненията на момичетата от група „Мистик“.

Приветствените слова на Петър Славов по случай официалното откриване на отбелязаха кулминационния момент от празника и успяха да докоснат всеки един от гостите:

„Дами и господа,

Училище „Дени Дидрo“ е плод на труда и усилията на един огромен екип, който твърдо вярва, че пътят към мира минава през образованието.

Екип, който твърдо вярва, че пътят към демокрацията минава през образованието.

Екип, който твърдо вярва, че пътят към свободата и плурализма минава през образованието.

Екип, който твърдо вярва, че „Крила имат само онези, дето сърце им иска да лети.“…

И защо го правим? … Светът се променя, защото има хора, които го променят. Има смелчаци и ето точно тук съдбата обича смелите. И защото смелчаците имат дух, и защото ако не може да постигнеш нещо със силата на духа си, никога няма да успееш със силата на властта си.

„Чудеса има там, където вярват в тях и колкото повече вярват, толкова по често стават.“ - ще цитирам Дидрo.“

се ражда благодарение на един огромен екип от хора, споделящи една и съща идеология. От хора, споделящи една и съща ценностна система, хора с общи цели. Съвсем открито бяха отбелязани и те в официалната реч:

Скъпи приятели,

В Училище „Дени Дидрo“ всички ние ще се учим на трудолюбие. Ще се учим на отговорност. Ще се учим на толерантност. Ще се учим да се питаме и да се чуваме. Ще се учим на откровеност, на честност. Ще се учим на уважение. Ще се учим на търпение, на демократичност. Ще се учим да търсим истината. Ще се учим да критикуваме и да приемаме критика. Ще се учим да задаваме въпроси и да поставяме под съмнение отговорите. Ще се учим да бъдем свободни, да бъдем мислещи. Ще се учим да бъдем търсещи, да бъдем четящи.

Тук, в Училище „Дени Дидрo“, децата ни ще разказват и преживяват истории за доброто, за любовта, за уважението, за приятеля, който застава пред теб, когато нападат, който се пъха в цевта, когато те стрелят от упор… за способностите на човека „… да вижда най-добре със сърцето си…“.“

Завладяващата реч завърши с обръщение към децата и предаване на символа на българското школо, символ „на пробуждане, на знание, на непреходност, на ново начало“ – стар училищен звънец:

Мили деца,

Училище „Дени Дидрo“ е това, което ние възрастните Ви дължим. Това, което всички възрастни дължим на всички деца по тази земя.

Искам да Ви помолим да приемете този звънец….

Да давате началото на ден, в който някой ще се научи да пише, някой ще се научи да чете, някой ще се научи да рисува.

Ден, в който някой ще се научи да твори, да открива и преоткрива нови светове. Ден, в който някой ще се учи на трудолюбие, на свобода, на мир.

И така с този звънец… докато свят светува… и така во веки веков.

В края на събитието всички присъстващи бяха поканени да разгледат училищния комплекс. Разходката из коридорите, класните стаи, спортния център, библиотеките и всяко едно кътче от сградата накараха родители и гости да се потопят поне за малко в ежедневието на учениците и да си припомнят времето, когато и те са били такива.

Други от От страната и света

Ало измамник, представил се за лекар, взе 16 000 лв. от възрастна жена в Хасково

Заловиха мъж за телефонна измама в Хасково, съобщиха от полицията. Измамата е станала на 27 септември. Мъжът се е представил се за лекар и е позвънил на стационарния телефон на 85-годишна жена

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от първи октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщиха от дружеството. Промените се правят с цел оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от

Протестират заради задръствания на светофара на Околовръстното и Симеоновско шосе в София

Протест в София заради задръствания, които според хората има как да бъдат избегнати, ако общината се намеси умно и навреме. Става дума за кръстовището под моста на Околовръстния път и Симеоновско

В Шумен ще преглеждат безплатно за 4 вида болести

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще осигури безплатни прегледи за 580 души от 1 октомври до 15 ноември. Четири скринингови кампании за групи от населението на област Шумен

От утре по плажовете няма да има спасители

Днес е последният ден, в който по ивиците на Черноморието ни ще има спасители.  За съжаление на всички, лятото си отива и то със студен ден като този. Днес е последният ден

>