Фитнес инструктор с пленителен дизайн, който издържа цели 2 дни

16.07.2019 18:01 Ивелин Колев

Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro са премиум умни часовници, от които конкуренцията трябва да се притеснява

След премиерата на третата серия смарт аксесоари в сферата на носимите технологии, новите модели Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro вече са налични и на родния пазар и дойде и моя ред да се запозная отблизо с възможностите на устройствата и изживяването, което предоставят. Двата часовника предлагат усъвършенстван дизайн, нова софтуерна платформа и подобрен хардуер, с което ще се опитат да спечелят пристрастията на потребителите. В следващите редове ще ви представя по-напомпания от двата модела, а именно – Huawei Watch 3 Pro.

Дизайн

От Huawei не са правили никакви компромиси по отношение на качеството на материалите и сглобката. Корпусът на модела е изработен от авиационен титаний, стъклото е сапфир-кристал, а съставът на покритието на гърба на часовника е особено впечатляващ, тъй като представлява високотехнологичен керамичен полимер, съдържащ наноциркониеви частици и кристални лещи. Всичко това осигурява една гладка и топла повърхност, която е щадяща към кожата, не води до запарване и способства за по-точните измервания на жизнените показатели.

От дясната страна на корпуса са разположени въртящата се коронка и бутонът със свободна функционалност. На гърба са разположени сензорите за измерване на съдържанието на кислород в кръвта, телесната температура и пулса, а лицевата част е запълнена от 1,43-инчовия AMOLED дисплей. Цялото тяло на часовника е с размери 48/49,6/14 мм, тежи 63 грама без каишката. Цялостното усещане от носенето на Huawei Watch 3 Pro е за изключителен премиум продукт, който стои масивно на китката. Като човек, който има отношение към часовниците и особено към добре конструираните и изработени такива, мога да изкажа само суперлативи по адрес на новото бижу на марката.

Дисплей и хардуер

Както вече споменах, дисплеят е 1,43-инчов AMOLED с резолюция 466/466 пикесла и гъстота от 326 ppi. Панелът е изключително отзивчив и разпознава различни действия като плъзгане, скролване, задържане и степен на натиск. В комбинация към това предлага и висока пикова яркост, благодарение нан която гледането към него със слънчеви очила в горещите летни дни не беше никакъв проблем. За часовник във високия ценови сегмент, може да се заключи, че екранът напълно отговаря на изисквания и застава редом до тези на конкурентните устройства.

В хардуерно отношение, часовникът е снабден с множество сензори – акселерометър, жироскоп, геомагнетичен, барометричен и температурен сензор и, разбира се, този за измерване на сърдечната честота. Оперативната памет е 2 GB, тази за съхранение на файлове - 16 GB. Зареждането при модела е изцяло безжично и се осъществява чрез включеното в комплекта 5V зарядно. Част от нововъведенията са вклчените компненти за поддръжка на еSIM и WLAN в допълнение към стандартните Bluetooth 5, GPS и NFC. Разбира се, наличието на възможност за осъществяване на разговори директно през часовника предполага наличието на микрофон и високоговорител, който звучи сравнително силно в оживена градска среда.

Компанията изключително много набляга на възможностите на батерията и има защо да бъде така. Тя е с капацитет от 790 mАh и е допълнена от dual-core архитектура, която разделя консуматорите на енергия на хардуерни и софтуерни и подпомага издръжливостта й. В нормален работен режим, с включени Bluetooth и Wi-Fi, GPS активност с проследяване на трениворки, осъществяване на разговори през часовника и постоянно цялостно мониториране на жизнените показатели, часовникът издържа малко повече от 2 дни употреба.

При по-умерена активност е реалистично да се постигнат обещаните от Huawei 5 дни. Тук обаче се намесва новият Ultra Mode на работа на батерията, който орязва значителна част от функциите, за да постигне издръжливост от 21 дни, като все пак позволява 30 мин разговори през Bluetooth и 90 минутно следене на тренировки на седмица, следене на пулса и съня и около 200 включвания на дисплея на ден. Цялата тази плеята от възможности е защитена от 5 АТМ – водоустойчивост.

Софтуер и интеракция

Часовникът е базиран на новото поколение фирмен софтуер на компанията HarmonyOS 2, който предлага освежен дизайн на менютата и добре познатото ниво на персонализация чрез множеството циферблати, налични за изтегляне в приложението HUAWEI Health. При плъзгане наляво от изгледа на циферблата са налични 4 прозореца с данни за общата активнност, нивото на стрес и кислород в кръвта и един прозорец по избор, а при плъзгане надясно получавате информация за метеорологичните условия в момента.

При плъзгане надолу получавате лесен достъп до бързите настройки на устройството. Навигацията в менютата се осъществява чрез въртящата се коронка, която предава много приятно хаптично усещане за вибрация и също така служи и за достъп до главното меню. Единстявеният сериозен недостатък на операционната система е все още сериозният недостиг на качествени приложения, но с разпространението на платформата това ще се промени.

С течение на времето от компанията ще добавят функционалности от сорта на команди с жестове и засичане на миенето на ръцете чрез ОТА ъпдейти. Някой от функциите като контрол на музиката през часовника, SOS режима, засичане на падане и гласови команди обаче са налични само в определени страни, които все още не включват България или пък са ексклузивни за смартфони с Android.

Отличителна черта на носимите устройства на Huawei е много добре изразената фитнес ориентация. И Watch 3 Pro не е изключение, тъй като предлага целодневно мониториране на физическата активност заедно с над 100 предварително програмирани режима за тренировка.

Заключение

Когато получих часовника, положителните ми първи впечатления бяха свързани основно с пленителния дизайн и качеството на материалите, но в последствие работата с него и ежедневната употреба промениха драстично мнението ми. Huawei Watch 3 Pro е изцяло способен да мери сили с конкурентите си в премиум сегмента и по никакъв начин не позволява на отчасти лимитираните си софтуерни възможности да го дърпат назад.

Даже напротив, това само ме обнадеждава и ме кара да очаквам с нетърпение разгръщането на пълния му потенциал. Часовникът е наличен в търговската мрежа у нас като се предлага в комбинация с каишки от кожа и закалена стомана.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>